Przed jedzeniem chciałam zakomunikować że ( jeśliby ktos nie wiedział bo jest tu pierwszy raz ) zmieniłam wygląd bloga ! Jak dla mnie teraz jest o niebo lepiej . Jakieś zmiany trzeba w życiu wprowadzać : > Rozdanie trwa do jutra ( 20.02.13r. ) do północy . Zachęcam do wzięcia udziału :)
A teraz przechodzę do konkretów.
Tarta ze szpinakiem i łososiem.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 g masła schłodzonego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka wody lub mleka
Składniki na wypełnienie tarty:
- 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego taki też się nada
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany 12%
- kilka kawałków wędzonego łososia ( tylko do rzucenia na wierzch tarty , około 50 g )
- 125 g sera feta
- 100 g sera żółtego
- sól morska i pieprz do smaku
- dodatkowo: forma do tarty ok. 26-27 cm średnicy
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko, siekamy składniki drobno nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
- Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki (na czas nagrzania piekarnika)
- Nagrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
- Formę do tarty oprószamy mąką, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je w kształcie koła, wyklejamy nim dno formy i brzegi, dziurkujemy ciasto widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
- Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami (ja zwijam brzegi papieru do środka i tworząc woreczek wyjmuję z piekarnika całą zawartość)
- Pieczemy tartę jeszcze 15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia
Przygotowanie nadzienia do tarty:
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy na średnim ogniu (nie może się przypalić!), dodajemy szpinak oraz śmietanę mieszamy i smażymy go 2-3 minuty, aż lekko zmięknie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Na bardzo dobrze schłodzony spód tarty, wykładamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak, układamy na nim kawałki łososia
- Na przygotowaną tartę układamy fetę pokrojoną w kostkę ( opcjonalnie posypujemy posiekaną świeżą bazylią ) oraz zasypujemy startym na tarce serem żółtym
- Gotową tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie
- Lekko ostudzoną tartę kroimy i podajemy
- Smacznego !!!!
Byee ^^
nigdy nie jadłam szpinaku ale wygląda ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :D
OdpowiedzUsuńświetny blog ;) dziękuję za odwiedziny i obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńniestety nie lubię szpinaku. ani łososia. ale wygląda ciekawie :D
OdpowiedzUsuńszpinaakkkk <3
OdpowiedzUsuń-obserwuję-
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, kocham szpinak *.*
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę skorzystać z przepisu, choć wielkiego talentu kulinarnego od Boga nie dostałam :D
Jaka pyszność ! choć nie przepadam za szpinakiem ale może kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko;) lubie takie rzeczy;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ;) wyprobuje ! letmeloveyou1.blogspot.com
OdpowiedzUsuńwyglada smacznie:)
OdpowiedzUsuńhmm muszę spróbować bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwpadnij do mnie : http://agnieszka-slooten.blogspot.com/
Zaobserwujesz - ja zrobię to samo !!!
wyglada zachecajaco :)
OdpowiedzUsuńBoże, tarta, coś wspaniałego!!!! Jako wegetarianka zdecydowanie przepadam za takimi wyrobami! Muszę kupić tacę do tarty... xD Mmmmm! Super blog! Obserwujemy? Daj znać na moim blogu:* Serdecznie zapraszam!
OdpowiedzUsuńwww.high-heeled-view.blogspot.com
<3
bardzo fajnego masz tego bloga ;D taki życiowy :)
OdpowiedzUsuńa przepis na tarę wydaje się super :D
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSzpinak<3
Obserwuje;)