Obserwatorzy

wtorek, 19 lutego 2013

Z serii kuchnia Redtiger

Ostatnimi czasy wzięłam się porządnie za gotowanie i wypieki . Dwa ciasta w ciągu 2 tygodni a teraz przyszedł czas na coś na ostro. Dzisiaj postanowiłam zaserwować na obiad tartę ze szpinakiem i łososiem. Wyszła obłędna i bardzo sycąca. Przepis jest dość prosty . Najważniejsze w tym wszystkim jest ciasto bo farsz można dodać jaki sie chce , ale ja podam przepis akurat na szpinak ze śmietaną i łososiem .

Przed jedzeniem chciałam zakomunikować że ( jeśliby ktos nie wiedział bo jest tu pierwszy raz ) zmieniłam wygląd bloga ! Jak dla mnie teraz jest o niebo lepiej . Jakieś zmiany trzeba w życiu wprowadzać : > Rozdanie trwa do jutra ( 20.02.13r. ) do północy . Zachęcam do wzięcia udziału :)

A teraz przechodzę do konkretów.
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 g masła schłodzonego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody lub mleka
Składniki na wypełnienie tarty:
  • 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego taki też się nada
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • kilka kawałków wędzonego łososia ( tylko do rzucenia na wierzch tarty , około 50 g )
  • 125 g sera feta
  • 100 g sera żółtego 
  • sól morska i pieprz do smaku
  • dodatkowo: forma do tarty ok. 26-27 cm średnicy
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zimne masło i jajko, siekamy składniki drobno nożem lub przy użyciu specjalnej „siekaczki”
  2. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki (na czas nagrzania piekarnika)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (u mnie termoobieg)
  5. Formę do tarty oprószamy mąką, wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je w kształcie koła, wyklejamy nim dno formy i brzegi, dziurkujemy ciasto widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą
  6. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut, usuwamy papier z kulkami (ja zwijam brzegi papieru do środka i tworząc woreczek wyjmuję z piekarnika całą zawartość)
  7. Pieczemy tartę jeszcze 15 minut bez obciążenia, na delikatnie złoty kolor, wyjmujemy i odstawiamy do schłodzenia
Przygotowanie nadzienia do tarty:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy na średnim ogniu (nie może się przypalić!), dodajemy szpinak oraz śmietanę mieszamy i smażymy go 2-3 minuty, aż lekko zmięknie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  3. Na bardzo dobrze schłodzony spód tarty, wykładamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) szpinak, układamy na nim kawałki łososia 
  4. Na przygotowaną tartę układamy fetę pokrojoną w kostkę ( opcjonalnie posypujemy posiekaną świeżą bazylią ) oraz zasypujemy startym na tarce serem żółtym 
  5. Gotową tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż masa serowa się zetnie
  6. Lekko ostudzoną tartę kroimy i podajemy
  7. Smacznego !!!!



Byee ^^

17 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam szpinaku ale wygląda ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog ;) dziękuję za odwiedziny i obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety nie lubię szpinaku. ani łososia. ale wygląda ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne, kocham szpinak *.*
    Koniecznie muszę skorzystać z przepisu, choć wielkiego talentu kulinarnego od Boga nie dostałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka pyszność ! choć nie przepadam za szpinakiem ale może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko;) lubie takie rzeczy;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis ;) wyprobuje ! letmeloveyou1.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm muszę spróbować bo wygląda apetycznie :)
    wpadnij do mnie : http://agnieszka-slooten.blogspot.com/
    Zaobserwujesz - ja zrobię to samo !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Boże, tarta, coś wspaniałego!!!! Jako wegetarianka zdecydowanie przepadam za takimi wyrobami! Muszę kupić tacę do tarty... xD Mmmmm! Super blog! Obserwujemy? Daj znać na moim blogu:* Serdecznie zapraszam!

    www.high-heeled-view.blogspot.com

    <3

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajnego masz tego bloga ;D taki życiowy :)

    a przepis na tarę wydaje się super :D

    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :)
    Szpinak<3
    Obserwuje;)

    OdpowiedzUsuń